RECEPTY

Laksa

Ukážeme si jak připravit Curry Laksu, aneb singapůrský kulinářský zázrak.

Nejprve nějaké to info: „lakhsa“ – odvozeno ze sanskrtu, v překladu znamená „mnoho“ a v lakse toho je sakra dost, až to svádí k tomu tam dát všechno co je v lednici, ale vřele nedoporučuji :)

Jedná se o spicy nudlovou polévku, kde jsou nudle nakrájeny na malé kousky, takže se jí pouze lžící, což je dobrá zpráva pro zapřísáhlé odpůrce kombinace polévka vs. hůlky :)

Rozeznáváme dva druhy této nudlové polévky – Curry Laksa a Assam Laksa. Rozdílem je, že Curry Laksa (též nazývaná pouze LAKSA) se podává s kokosovým mlékem, zatímco Assam Laksa se vaří bez kokosového mléka, ale s okurkou a rybím masem.

V závislosti na kraji rozeznáváme několi druhů (co jiný kraj to jiná Laksa):

  • Curry Laksa: Laksa Lemak, Katng Laksa, Sarawak Laksa..
  • Assam Laksa: Penang Laksa (řídká rybí verze bez kokosového mléka), Sarawak Laksa (Kuching Borneo), Johor Laksa, Ipoh Laksa.. a asi dalších deset názvů měst + Laksa..

Doba přípravy: asi 30 min

Přísady:

  • rýžové nudle
  • rybí filé bez kosti na kousky nakrájené
  • vyloupané krevety, mušle, kuřecí maso..
  • laksa pasta (2 lžíce) nebo červená curry pasta
  • kuřecí vývar
  • hrnek kokosového mléka
  • hnědý cukr
  • sojové výhonky, jarní cibulka, trochu koriandru, limetka

Postup:

Rýžové nudle uvaříme, propláchneme vodou. Na rozpáleném woku osmahneme laksa pastu tak 1 min (možno nahradit curry pastou) a zalijeme kuřecím vývarem. Promícháme a necháme vařit na mírném ohni. Po pěti minutách přidáme rybu, mušle, nebo kuřecí maso a krevety. Vaříme další 3 min. Celou směs zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme hnědým cukrem, přidáme špetku soli a povaříme. Nudle nandáme do misek a zalijeme vařící polévkou, kterou jsme si připravili. Navrch přidáme sojové výhonky, jarní cibulky, koriandr a mátu. Na závěr pokapeme šťávou z limetek. Jste-li ostřejšího ražení, dopřejte si i chilli papričku.


Copyright © 2008 - 2010, Designeo Creative s.r.o., Honza Michalička a Tereza Jeníčková, všechna práva vyhrazena.